"Sisäilma raikastui heti"

”Sisäilma raikastui heti”

Jouni ja Helena Kylmämaa asuvat 50-luvulla rakennetussa rintamamiestalossa Jyväskylän Erämiehenkadulla. Asuintilaa on kolmessa kerroksessa, kellarikerrokseen Jouni on remontoinut saunan ja pesutilat.

Joka keväinen riesa on ollut talven sulamisvesien valuminen pohjakerrokseen, saunatilojen viereisessä olevaan varastotilaan. Jouni asensi saunaremontin yhteydessä varastoon lattiakaivonkin pahinta kosteutta torjumaan. Pohjakerroksen hyvästä tuuletuksesta huolimatta kosteus nosti asuintiloihin tunkkaista, maakellarimaista hajua. Hajun tunnisti varsinkin, jos oli hetken aikaa ollut poissa kotoa. Kosteus vaurioitti myös varaston seiniä ja sai maalipinnat hilseilemään.

Vetinen talvi pahensi ongelmaa

Kiinteistöön oli kyllä 50-luvulla tehty senaikainen salaojitus, mutta vanhat, tiiliset salaojaputket olivat jo aikansa eläneet ja pahoin tukkeutuneet. Tänä keväänä ongelma vain paheni, ehkä vetisen ja lämpimän talven johdosta. Se oli viimeinen sysäys, Kylmämaat päättivät laittaa salaojituksen kuntoon.

Salaojakympit oli pariskunnalle tuttu yritys, joten tarjousta kysyttiin sieltä ja parilta paikalliselta maanrakennustoimijalta. Salaojakympeiltä Pekka tuli katsastamaan tilanteen, eikä remontin tarpeellisuutta tarvinnut sen kummemmin aprikoida, veden valuminen kellariin kun oli selkeästi havaittavissa. Salaojakympit valikoitui urakan toteuttajaksi, koska kilpailevien yritysten järeän kaluston olisi ollut hankala mahtua pihaan. Puutarha olisi kärsinyt ja omenapuut saaneet väistyä. Kylmämaat toivoivat, että urakkaan ryhdyttäisiin mahdollisimman nopeasti.


”Tunkkaiseen hajuun tottui itse, mutta sen huomasi, kun oli hetken aikaa ollut pois ja tuli kotiin.”


Sisäilma raikastui heti

Reilun viikon kuluttua Salaojakymppien asentajat Pekka ja Markus saapuivatkin paikalle ja homma pyörähti käyntiin.
– Kaivuutyöt onnistuivat ketterästi kaivinkoneella, ja yhtäkään omenapuuta ei tarvinnut kaataa. Yksi pensas nostettiin paikoiltaan, senkin asentajat olisivat palauttaneet paikoilleen, muttemme sitä takaisin halunneet, kertoo Jouni.
Urakka valmistui noin viikossa. Kevään edetessä asentajat tulevat vielä hoitamaan joitain pieniä viimeistelytöitä, kuten nurmikon istutuksen. Jouni kehuu koko urakan hoituneen hienosti ja ammattimaisesti, näki että miehet osasivat asiansa.
– Tunkkainen haju on jo selvästi vähentynyt, kun remontin valmistumisesta on kulunut vain muutama viikko. Ja asentajat sanoivat, että puolessa vuodessa hajun pitäisi olla kokonaan poissa, Jouni toteaa tyytyväisenä.

Kuvat vasemmalta: 1. Vanhat salaojat olivat tukossa ja vesi seisoi sokkelin vieressä. 2. Sokkelin halkeamat ovat usein merkki kosteudesta

 

Back to top