Remontti oli ohi niinkin nopeasti kuin kahdessa ja puolessa päivässä

Remontti oli ohi niinkin nopeasti kuin kahdessa ja puolessa päivässä

Salaojaremontti oli ollut Mänttä-Vilppulassa asuvien Aimo ja Eija Jokelan suunnitelmissa jo pidemmän aikaa. Heidän -89 rakennetussa omakotitalossaan oli senaikaisten rakennusmääräysten mukaiset salaojat, joiden kunto mietitytti Aimoa. 80-luvulla ei käytetty patolevyä, ja salaojien täyttömaaksi ajettiin tavallista hienojakoista hiekkaa.

Aimo oli jo kerran tarkistuttanut salaojien kunnon. Kameralla kuvattiin ne kohdat, mihin tarkastuskaivoista oli pääsy, ja kuvatkin todistivat ojien olevan paikoitellen tukossa. Lisäksi sadevedet oli johdettu kulkemaan samaan putkistoon salaojien kanssa, mikä siihen aikaan oli yleistä, mutta nykyään luokitellaan riskirakenteeksi.

Muurahaiset paljastavat kosteuden sokkelissa

Pariskunta ei osannut silloin vielä epäillä, että heillä oli kodissaan myös toinen, yllättävältä kuulostava todiste salaojien ongelmista. Nimittäin muurahaiset. Niitä oli isoja ja pieniä ja ne vipelsivät sisälle parista kohtaa oven alta useana keväänä.
Aimo yritti karkottaa kutsumattomia vieraita myrkyn avulla, mutta se ei tuntunut tehoavan. Ja pariskunnan koiran takia mihinkään suuriin myrkytysoperaatioihin ei haluttu edes ryhtyä. Myöhemmin salaojaremontin aikana kävikin ilmi, että sokkelissa oli kosteusvaurioita juuri siinä kohdassa, mistä muurahaiset yleensä marssivat sisälle.

Nähdessään Salaojakymppien mainoksen ilmaisesta kuntoarviosta Aimo päätti ryhtyä toimeen ja pyysi yrityksen edustajan, Dan Ahokkaan paikalle. Mittauksissa sokkelista löytyi kosteutta, ja Dan kertoi myös kodin muurahaisongelman viittaavan perustusten kosteuteen. Kauppaa hierottiin muutama tunti, ja samana iltana lyötiin kättä päälle.


Myöhemmin salaojaremontin aikana kävikin ilmi, että sokkelissa oli kosteusvaurioita juuri siinä kohdassa, mistä muurahaiset yleensä marssivat sisälle.


Patio ja nurmikko odottavat kevättä ja Salaojakymppien viimeistelyä

Parin viikon kuluttua Salaojakymppien asentajat, Matias ja Eetu kurvasivat pihaan ja urakka alkoi. Remontti oli ohi niinkin nopeasti kuin kahdessa ja puolessa päivässä.
– Miehet painoivat hommia kyllä urakalla, tekivät 12-tuntista työpäivää, ihmettelee Aimo.

Hän kävi aina välillä katsastamassa miesten aherrusta, ja Matias ja Eetu selostivat meneillään olevia työvaiheitaan. Aimo näki itsekin, miten kosteus oli rapauttanut perustuksen harkkoja. Kun urakka oli valmis, tehdyt toimenpiteet ja työnjälki dokumentoitiin ja käytiin yhdessä läpi. Kun piha hieman kuivaa talven jäljiltä, asentajat tulevat vielä korjaamaan remontissa vaurioituneen pation sekä levittämään mullat ja istuttamaan nurmikon. Aimo kehuu, että jos nämä jäljellä olevat hommat hoidetaan samaan tyyliin kuin tähän saakka, niin urakka on mennyt kyllä ihan putkeen.
– Niin, ja toivotaan että tämän myötä päästiin myös niistä muurahaisista eroon, naurahtaa Eija.

Voit tehdä pikatestin kotisi kunnosta ja katso tulokset heti: https://www.salaojaremontti.fi/pikatesti

Kuvat vasemmalta: 1. Sokkelissa oli kosteutta sekä sen aiheuttamaa rapautumista. 2. Puhdistettua sokkelia vasten asennetaan patolevy sekä eristesuojamatto. 3. Salaojaputkien alla on suodatinkangas, päälle ajetaan salaojamursketta. 4. Routaeristeet asennettuna. 5. Valmis työmaa ennen multaa ja nurmikon istutusta.

Käy tekemässä pikatesti kotisi kunnosta ja katso tulokset heti: https://www.salaojaremontti.fi/pikatesti

Back to top