Kuinka paljon salaojissa virtaa vettä?

Salaojat poistivat talon ympäriltä lähes miljoona litraa vettä

Uuden keräilykaivon reilusti virtaava vesi herätti Taisto Hietamäen mielenkiinnon. Hän suunnitteli ja rakensi mittarin, joka alkoi kertoa mielenkiintoisia lukemia kaivon pumpun toiminnasta.

Vuonna 1966 rakennetun omakotitalon salaojitus oli tehty aikoinaan tiiliputkilla. Hietamäet joutuivat uusimaan osan vuonna 1978 ostamansa talon salaojituksesta parin vuoden asumisen jälkeen. Rankat sateet saivat veden tihkumaan kellarikerroksen huoneeseen.

– Tiiliputket olivat joko hiekkaa tai hopeapajun juuria täynnä. Juuret olivat myös siirtäneet tiiliputkia pois paikoiltaan, Hietamäki muistelee.

Naapuruston salaojitus innosti

Salaojituksen täydelliseen uusimiseen Hietamäki innostui vuonna 2011 naapurin tehdessä vastaavan remontin. – En ole katunut, vaikka kallista hommaahan tämä oli, Hietamäki kertoo.
Lokakuinen työ kesti parisen viikkoa, ja Hietamäki toimi urakoitsija Veijo Säntin apumiehenä. – Ojan pohjalle laitettiin suodatinkangas, sen päälle tuli mursketta ennen 100 millin putken asennusta. Sen jälkeen putki peitettiin vielä murskeella, Hietamäki kertoo. – Nämä kerrokset käärittiin vielä samaisella suodatinkankaalla ikään kuin paketiksi. Patolevyt asennettiin luonnollisesti seinää vasten sekä kuuden tarkistuskaivon ympärille.

Vesi alkoi virrata

Työn valmistuttua Hietamäki kurkki tuon tuosta noin 30 senttiä kellarikerroksen lattian alapuolelle asti ulottuvaan keräilykaivoon. Pumppu pumppasi vettä eteenpäin kohti sadevesijärjestelmää heti talvella. – Vettä tuli silmämääräisesti niin paljon, että mielenkiintoni sen todellisesta määrästä heräsi. Yksinkertaista se ei ollut, mutta Hietamäki onnistui lopulta rakentamaan pumpattavan veden määrää mittaavan laitteiston. – Tarvittiin mm. limsapullo, naksuttava laskuri, mittataulukko, vieteri, ohutta vaijeria ja oikean mallisia ja mittaisia rautalankapuikkoja, Hietamäki naurahtaa. Mittari alkoi naksuttaa maaliskuussa 2012. – Lukema napsahti eteenpäin aina kuuden ja puolen litran pumppauksen jälkeen.

Lähes miljoona litraa vettä

Hietamäki selaa neljän vuoden aikana taulukko-ohjelmaan syöttämiään lukemia. Mittaukset ovat osoittaneet silmämääräiset havainnot todeksi. – Oli yllätys, että neljän vuoden aikana pumppu pumppasi vettä lähes miljoona litraa eli vuositasolla keskimäärin noin 250 000 litraa. Kuukausittainen pumpatun veden määrä on vaihdellut 5 000 litrasta noin 50 000 litraan asti. – Rankkasateet näkyvät pumppausmäärissä parin vuorokauden viipeellä, Hietamäki toteaa. – Keväiset lumien sulamiset ja syksyn sateet erottuvat tilastoissa. Ja tietysti myös erityiset sadejaksot, kuten kesäkuun 2014 sateet.

1 706 narsissia

Lähes vuosikymmen sitten asennettu salaojitus on toiminut moitteettomasti. Valtavaa pumpattavaa vesimäärää hyödyntääkseen Hietamäki kaivautti puutarhaan, poistoputkiston varrelle kaivon, noin 100-litraisen muovitynnyrin. Innokkaalla puutarhanhoitaja ja kukkienkasvattajavaimo Tuulalla on siitä lähtien ollut käytettävissä riittävästi kasteluvettä. Hietamäki lopetti vesimäärän mittaukset kesällä 2016 kerättyään haluamansa tiedot. Numeroista mies ei ole silti päässyt eroon. Joku vuosi sitten hän päätti laskea narsissien määrän vaimon kukkapenkissä.
– 1 706 narsissinkukkaa. Onneksi vettä riitti.

salaojat

Lataa salaojaremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas