Salaojaneuvoksia ja tarinoita toisessa polvessa

Salaojaneuvoksia ja tarinoita toisessa polvessa

Salaojakymppien juurille päästäksemme täytyy matkata Pohjois-Pohjanmaalle, pieneen vajaan 3 000 asukkaan kuntaan Reisjärvelle. 70-luvun alussa maatilan isäntä Pentti Kiviniemi teki siellä velipoikansa kanssa peltojen salaojituksia, ja jonkin verran myös talojen perustuksia ja salaojituksia.

– Salaojaputket olivat siihen aikaan 30-senttistä tiiliputkea, muoviin siirryttiin vasta 80-luvulla. Kaivuutyöt oli sesonkiluonteista, puoli vuotta tehtiin pitkää päivää aamuvarhaisesta iltamyöhään, talvikaudella värkkäiltiin sitten muita hommia, Pentti muistelee.

Ensikosketuksen ojankaivuuseen Pentti sai kyllä jo vuonna -55, kun hänen kotitilalleen vedettiin salaojaputket. Ei silloin käytetty koneita, kaivuu tehtiin lapio hommina. Pentti oli tuolloin vasta 7-vuotias, joten eipä hän lapion varteen päässyt, mutta oli muutoin kovasti työssä mukana. Ne salaojat toimivat Pentin mukaan vieläkin ihan moitteetta.

80-luvun alussa Pentti perusti Pentti Hilliahon kanssa Ojapojat-nimisen yrityksen. Salaoja- ja kaivurityö työ jatkui ”Hillipentin” kanssa 90-luvun puoliväliin saakka. Vuosiin mahtuu salaoja jos toinenkin, ja myös paljon tarinoita. Pentti kertoo yhden hymy huulillaan:

”Siihen aikaan oli tapana, että talossa tarjottiin aina ruuat työmiehille. Eräällä työmaalla tilan emäntä oli keittänyt ison kattilan sakeaa, sian lihalla höystettyä hernekeittoa. Työt jatkuivat siellä viikon, ja emännällä taisi olla muita kiiruita. Hän kun tarjosi samaa soppaa koko viikon, jatkoi vain sitä vedellä. No loppuviikosta keitto oli pelkkää lientä, muutama herne lillui joukossa. Eipä siinä, hyvältähän tuo edelleen työmiehen suussa maistui. Keitossa oli iso läskikimpale, jonka teurastaja oli huonosti siivonnut, silavan kyljessä oli vielä karvainen nahka. Aina sitten sopalle lähtiessä vitsailtiin, että mennäänpä taas pojat tukistamaan läskiä.”

Pentin Taneli-poika, Salaojakymppien tuleva perustaja, oli pienestä pitäen mukana maatilan pelto- ja kaivuritöissä. Koulun ja armeijan jälkeen työtäpelkäämätön nuori mies lähti appiukkonsa esimerkin innoittamana ostamaan ja remontoimaan kiinteistöjä. Rakennuksista puuttuivat lähes aina salaojat, ja niitä remontoidessaan Tanelilta alettiin pyytää salaojan kaivuuta muuallekin. Hiljalleen toiminta alkoi kallistumaan yhä enemmän salaojituksen ympärille.

– Minä olen aina ollut tällainen yrittäjäluonne, paksupäinen, ja ajatellut että kovalla työnteolla pärjää kyllä. Yrittäjyyttä ja vauhtia on miehellä ollut, joskus ilmeisesti vähän liikaakin, kun kuuntelee Tanelin kertomuksia yrityksen alkuajoista. Jos on isä-Pentillä tarinoita kerrottavana, niin löytyy niitä Taneliltakin:

”Kalusto oli juuri saatu hommattua, ja piti sitten yksi aamu lähteä työkeikalle Kokkolaan. Kiireellä vaihdettiin vielä kuorma-autoon renkaatkin ennen lähtöä. Kaveri ajoi, ja minä ajattelin ottaa torkut ennen työmaalle pääsyä. Heräsin mahdottomaan rytinään, kun koko kuorma-auto oli kaatumaisillaan. Oli sitten kiireessä jäänyt renkaan pultit kiristämättä, ja kaksi rengasta irtosi vauhdissa. Siinä sitten nöyränä miehenä etsittiin niitä ojan penkalta.”

Kovapäisyys ja usko omaan tekemiseen on tuottanut tulosta. Taneli muistelee, että Salaojakymppejä perustettaessa piti tehdä liiketoimintasuunnitelma. Siihen hän kunnianhimoisesti laittoi tavoitteeksi olla muutaman vuoden sisällä alan markkinajohtaja.

– Ihan päätönhän se tavoite oli, mutta siitä huolimatta siihen päästiin, kolmessa vuodessa. Ei vain kovapäisyyteni takia, vaan sen, että olen aina halunnut tehdä töitä hyvän työporukan kanssa. Yrityksen menestyksen takana on ollut kova työinto ja ammattitaitoiset työntekijät, painottaa Taneli.

Yritys kasvoi tasaisesti ja tällä hetkellä yrityksen palveluksessa on jo lähes 100 työntekijää. Toimipisteitä on viidellä paikkakunnalla. Isä-Pentti on jo siirtynyt hyvin ansaituille eläkepäiville, mutta Taneli pitää hänet hyvin ajan tasalla Salaojakymppien kuulumisista, ja käypä Pentti silloin tällöin auttelemassa firman juoksevissa asioissa. Ja onhan firman palveluksessa kaksi muutakin sisarusta, minkä lisäksi yksi velipoika on jatkanut maanrakennushommia Pentin kalustolla.
Eli taitaa olla salaojaremontit tällä perheellä verissä.

Kuvat vasemmalta: 1. Komeaa veljeskatrasta: Klaus oikealla, Taneli keskellä ja Iikka vasemmalla. Klaus on Salaojakympeillä suurkohdevastaavana, Iikalla on metallialan yritys. 2. Isä-Pentti työpuhelun ääressä

Back to top