Salaojaremontin lopputuloksena turvallinen ja terve koti

Katri Miettinen asuu miehensä kanssa Kuopion Hiltulanlahdessa. Heidän kotinsa on kahdessa osassa 1960- ja 1980-luvuilla valmistunut omakotitalo. Salaojakympit toteutti pihaan salaojaremontin, jotta vesi ja kosteus kulkeutuisivat oikeaoppisesti pois.

Asiakaspalvelualalla työskentelevä Miettinen ja hänen miehensä ovat asuneet kodissaan nyt noin vuoden verran.

– Meillä on omakotitalo, jossa on kolme makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja sauna. Vanhempi puoli on rakennettu 1960-luvulla ja uusi puoli 1980-luvun puolivälissä, Miettinen kertoo.

Vanhat salaojat oli asennettu liian lähelle pintaa

Pariskunnan koti on Salaojakymppien asiantuntijan Teemu Kinnusen mukaan hyvin tyypillinen salaojaremontin kohde. Tutkittaessa tontilta ei löytynyt kosteuseristyksiä tai salaojien tarkistuskaivoja, joista salaojien kunnon olisi voinut tarkistaa.

– Kosteuseritys eli patolevy puuttui, eikä salaojista ollut tietoa. Kaivannan yhteydessä selvisi, että salaojat oli asennettu liian lähelle pintaa. Niiden pitäisi olla anturan alapuolella, Kinnunen kertoo.

– Kalkkihärmäähän tuolla oli. Talon viereen on myös kasvanut kasveja. Tuossa ovat olleet yhdet orvokit, jotka kasvavat takaisin joka ikinen päivä, vaikka nypit ne pois. Se kertoo siitä, että kaikki ei ole ok, Miettinen sanoo.

Salaojat osana sisäilmaongelmien ehkäisyä

Salaojaremontin yhteydessä kaivetaan sokkelit auki anturaan asti, asennetaan patolevyt ja salaojaputket. Kun putket on saatu maahan, tuodaan sepeli ja tehdään routaeristys. Sen jälkeen suoritetaan multaus.

– Hevosharrastus on opettanut sen, että kun teet kenttään salaojituksen, niin voit ratsastaa siinä ympäri vuoden. Ymmärrän sen, että salaojat ovat oikeasti tarpeelliset ja tärkeät. Ymmärrän myös sen, että jos ne tehdään, niin täytyy ne tehdä oikein eikä sinne päin, Miettinen painottaa.

– Jos salaojaremonttia ei olisi tehty, niin hyvin äkkiä olisi ollut sisäilmaongelmia. Kun on vielä itse herkkä hengitystiesairauksille, niin sitä suuremmalla syyllä remontti oli tehtävä, Miettinen sanoo.

– Lopputuloksena on turvallinen ja terve koti, Kinnunen kiteyttää.

Back to top